Djedefre

Reactie deelnemer Katharenreis 2016

Een unieke reis vol spirituele ervaringen.

Een simpel maar prima en rustig onderkomen in Chateau de Camurac met veel groen en tuin, geleid door een Nederlands echtpaar. Eigenaar Roderique reed ons rond in een busje en wist veel over Frankrijk, zijn Franse leven en de Franse systemen te vertellen. Zijn vrouw Marjon kookt meer dan heerlijk.

‘s Ochtends op pad met het busje (gewapend met veel water en vaak een picknick of lunch). De tijd in het busje werd gebruikt voor wat voorlichting en soms discussies of napraten over het bezochte.
Mirepoix, Vals, Alet-les-Bains, Carcassonne, de grot van Bethlehem, Pont du Diable waren buitengewoon interessant. Diverse kerken werden bezocht en in vele waren de leylijnen duidelijk voelbaar. Gedurende de wandeling door de Gorges de La Frau kwamen bij enkelen allerhande spirituele ervaringen naar voren, vroegere levens, déja vue momenten. Heel bijzonder.

De beklimming van de Montségur was een belevenis op zich maar vereiste wel goede schoenen, wandelstokken en wat uithoudingsvermogen. Dit alles werd beloond niet alleen met een magnifiek uitzicht maar ook met het voelen van energie, zware en lichte. Een meditatie met uitzicht over de prachtige vallei en uitgestrekte verten was uniek.
Het bezoek aan Rennes-le-Chateau was ook heel bijzonder en wat mij betreft tevens bizar en verwarrend door alles wat daar mogelijk plaats heeft gevonden, een niet graag gemiste ervaring.

De laatste dag werd afgesloten met een bezoek aan het kasteel Puivert waar tussen 1100 – 1200 de inquisitie aardig te keer is gegaan tegen de Katharen. De Katharen geschiedenis loopt als een rode draad door veel van deze plaatsen heen. Het boek Montaillou geeft een goed beeld van die tijd.

Na de tochten verzamelden we ons vaak voor een meditatie. Michiel gaf een prachtige lezing over leylijnen, verdeeld over twee keer aan het eind van de middag. Daarna elke keer weer een heerlijk diner (ook voor vegetariërs, mist van te voren gemeld); De lokale wijn is zeer de moeite waard!

Een buitengewoon boeiende reis die ik iedereen kan aanraden, wel gewapend met goede wandelschoenen (de kasteelpaden zijn vaak erg oneffen), wandelstokken, rugzakje met water. Wat voorkennis over Katharen en de streek maakt dat je ter plaatse meer opneemt van al het moois en boeiends wat er te zien is.

Barbara de Jong – Wyers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *